Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı’nda; motorlu taşıtlar ve ulaşım sektöründe elektrikli araçlar, iş makineleri, boya, elektromekanik, gövde gibi ayrı iş kollarına hizmet eden ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
- Elektrikli Araçlar
- İş Makineleri
- Otomotiv Boya
- Otomotiv Elektromekanik
- Otomotiv Gövde
Bu programı tamamlayanlar;
Ulaşım sektöründe kullanılan motorlu araçların genel tanımları, bakım ve onarımlarını yapabilme, teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma, alana ait dallarda yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan yetkinlikleri kazanarak mezun olur. Otomotiv servisleri, otomotiv bakım ve onarım atölyeleri, otomotiv fabrikaları, otomotiv satış noktaları, iş makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir. 74
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj yapar. Bu programı tamamlayanlara; Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen ünvanı verilir.
Bu alandan mezun olanlar;
Otomotiv servisleri, otomotiv bakım ve onarım atölyeleri, otomotiv fabrikaları, otomotiv satış noktaları, iş makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.