Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı’nda; Dünya’da hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan metal ve makine sektörüne, sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren, ülke ekonomisine katkı sağlamaya yönelik mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
- Makine Bakım Onarım
- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
- Bilgisayarlı Makine İmalatı
- Değirmencilik
- Endüstriyel Kalıp
- Endüstriyel Ürünler Tasarımı
- Tıbbi Cihaz Üretimi
- Savunma Mekanik Sistemleri
Bu programı tamamlayanlar;
Geometrik çizimler yapma, görünüş çıkarma ve ölçülendirme/yüzey sembollerini kullanma, el aletleri ve imalat tezgâhları ile makine parçalarının üretimini yapma ortak bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanarak mezun olur. Kamu ve özel işletmelerde çalışabilir. Bu mesleği yapanlar usta, ustabaşı, formen, şef vb. pozisyonlarda çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj yapar.
Bu programı tamamlayanlara;
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen ünvanı verilir.